Burak czerwony.

Dostarczanie wybranych składników w pożywieniu zawsze pociąga za sobą pewne konsekwencje.
Efekty wpływu diety na skórę widoczne są już po trzech miesiącach. Wydaje się długo, co?
Szybciej jest wstrzyknąć syntetyk w skórę i na moment zadowolić pragnienie. Jednak co szybko przychodzi, szybko też odchodzi…no chyba, że podany materiał  nie ulegnie wchłonięciu i zostanie w nas na zawsze, ale to już inna kwestia. Dzisiaj pokażę Wam niesamowite działanie buraka na skórę.

Obecnie trochę zapomniane warzywo o bardzo wielu cennych składnikach odżywczych.
Jak zawsze dla mnie – najważniejsze dla skóry będą  minerały i witaminy.
Korzeń buraka czerwonego zawiera ich całe mnóstwo.
– witaminy: ok 9 mg wit. C na 100g buraka, wit. A, wit. z gr. B, niacyny
– pierwiastki: wapń, kobalt, magnez, żelazo, potas, sód, rubid, cez, krzem, fosfor
Buraki są najbogatszym źródłem glutaminy – regenerującego aminokwasu ułatwiającego twórczą pracę mózgu.
Z kolei liście buraka są źródłem przede wszystkim witamin A i K oraz minerałów: wapnia, żelaza, krzemu, miedzi, siarki, chloru.

Burak a skóra

Regularne spożywanie buraków chroni naszą skórę przed nadmiernym starzeniem i zmarszczkami. Dodatkowo likopen – naturalny przeciwutleniacz obecny w buraku poprawia elastyczność skóry oraz chroni ją przed poparzeniem słonecznym.
Sok z buraków pomaga wyeliminować swędzenie głowy, jej suchość i łupież. Bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu łuszczycy. Dodatkowo karotenoidy – naturalne barwniki, którym burak zawdzięcza czerwoną barwę, poprawiają jakość włosów, zwiększają ich grubość oraz nadają im połysku.
Sok z buraków jest pomocny także w leczeniu trądziku oraz czyraków.

Zasadowy korzeń

Odkwaszające działanie buraka ma niezwykły zasięg zdrowotny całego organizmu:

  • burak regeneruje układ odpornościowy
  • dzięki zawartości antocyjanów buraki są pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych oraz innych chorób cywilizacyjnych. Są też skuteczne przy leczeniu białaczki.
  • buraki pomagają przy złej przemianie materii.
  • buraki łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.
  • wzmacniają serce, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą uderzenia gorąca oraz powracające migreny.
  • warzywo to zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Niemieccy naukowcy stwierdzili, że spożywanie buraków może być alternatywnym leczeniem raka. Udokumentowano poprawę zdrowia u ludzi cierpiących na raka skóry, sutka, płuc, gruczołu krokowego czy jądra.
  • barwnik nadający kolor czerwony burakom sprawia, że posiada on właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
  • zawarte w soku z buraków związki fenolowe zapobiegają uszkodzeniom komórek oraz struktury DNA, a także powstawaniu wolnych rodników w organizmie.
  • buraki powinny być spożywane przede wszystkim przez kobiety w ciąży, ponieważ dostarczają porcję dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jest to związek niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

PRZEPISY MŁODOŚCI – buraczane inspiracje

NAPÓJ Z BURAKA
0,5 kg buraków przepuszczamy przez sokowirówkę, mieszamy z łyżką miodu i dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Napój taki wskazany jest dla osób osłabionych, cierpiących na anemię, po antybiotykoterapii, dla pracoholików. Pomaga także przy nadciśnieniu.

SAŁATKA Z PIECZONEGO BURAKA, JABŁKA I JAGLANA Z PESTO, KIEŁKI RZODKIEWKI

Składniki na 4 osoby

kasza jaglana (pół szklanki)
pesto z pietruszki
4 średnie buraki
4 średnie jabłka
1 duża cebula czerwona (opcjonalnie)
1 łyżeczka chrzanu
olej z ostropestu lub oliwa z oliwek
syrop z agawy
pestki dyni (opcjonalnie)
świeża kolendra
ocet jabłkowy lub balsamiczny
syrop z agawy, miód płynny lub syrop klonowy
oliwa z oliwek
sól morska
kiełki rzodkiewki

Przygotowanie

Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie i gotujemy. Odstawiamy. Po ostygnięciu mieszamy dłońmi lub drewnianą łyżką z dowolnym pesto.

Jak zrobić pesto z pietruszki?

Do podłużnego naczynia lub słoika dodaj natkę pietruszki, orzech włoski lub uprażony słonecznik, sól, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, oliwę i zmiksuj blenderem. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Posmakuj i dopraw według uznania.

Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku  i pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 220 stopni. Po upieczeniu, kiedy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko wraz ze skórką kroimy w tej samej wielkości kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do buraczków. Cebulkę bardzo drobno siekamy i łączymy z burakami i jabłkami. Dodajemy kaszę jaglaną wymieszaną z pesto, pestki dyni i słonecznika (można je uprzednio delikatnie uprażyć) oraz dressing z chrzanu, oleju z ostropestu, octu balsamicznego i odrobiny syropy z agawy.

Serwujemy z kiełkami rzodkiewki. Do zobaczenia!

p.s. wiecie, że tradycyjna ćwikła podawana z tartym chrzanem i zakwaszona octem lub cytryną, jedzona do mięs pomaga w ich trawieniu oraz zapobiega procesom gnilnym w jelitach.

10928633_10152723347647725_2043781828_n-ZceCl6CYumcZa4z10lwG9AvbFBAEezrt3o2b8_WUBk7r7BxHx1rQAjWOw-V1KFhOTe-wTSMB3__g_gaOEmOMoAx2Zt-LnfBOXg62GSJdKSd92LT5hrrCqfl8gbb-a_msyWlJ0hh6pJ6YnMJqhEBrtHtkg0QuUh3GV0mUAmleteojogy7N6IrUOhz21bpC8UDPTFTajkSzulh3zRB_y_FwY

 

 

//

6 komentarzy on Burak – naturalny wypełniacz.

  1. Piotrek
    16 marca 2015 at 03:37 (4 lata ago)

    Bardzo ciekawy artykuł , dowiedziałem się ostatnio , że buraki pomagają walczyć z łuszczycą . Przeczytałam również w artykule że trzeba odkwasić organism.
    Z innych źródeł wiem że trzeba zakwasić żołądek pH ok 2 . Wnioskuję że można buraki w różnej formie spożywać. Jeżeli nie mam racji proszę mnie poprawić .
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Bożena Społowicz
      Bożena Społowicz
      16 marca 2015 at 09:14 (4 lata ago)

      Piotrek w łagodzeniu objawów łuszczycy bardzo pomaga dieta warzywno-owocowa. Łuszczyca to obszerny temat, napiszę wkrótce o tej chorobie skóry. A buraki będą bardziej wartościowe, jeśli upieczemy je w skórce i obierzemy dopiero przed jedzeniem. Jeśli chcesz skorzystać z ich bogactwa pij surowy sok z buraków. Dla mnie istotny jest wybór samego buraka, ważne, aby w przekroju miał jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy, tym bardziej odkwaszający i prozdrowotny. Polecam go szczególnie na wiosnę, kiedy wątroba najsilniej reaguje na oczyszczenie organizmu z toksyn. Powodzenia!

      Odpowiedz
      • barabara
        15 stycznia 2018 at 14:45 (11 miesięcy ago)

        czy ten artykuł o łuszczycy już powstał?

        Odpowiedz
  2. Gab
    29 marca 2016 at 22:37 (3 lata ago)

    Mam pytanie czy kiszony sok z burakow rowniez zatrzymuje wszystkie swoje wlasciwosci? I czy w takiej postaci nadal ma wlasciwosci odkwaszajace? Bo na logike to nie bardzo a ja wlasnie nauczylam sie taki sok robic i go uwielbiam, pije co rano. Dziekuje,.

    Odpowiedz
  3. Maria
    5 września 2016 at 08:41 (2 lata ago)

    Ponadto sok z buraków:
    – wzmacnia układ krwionośny;
    – normuje poziom cholesterolu we krwi;
    – reguluje ciśnienie krwi;
    – wzmacnia odporność na choroby wirusowe;
    – posiada działanie wykrztuśne, zatem polecane jest jego picie, gdy mamy kaszel;
    – pomaga wrócić do formy po zatruciu alkoholowym;
    – działa zasadotwórczo na układ trawienny (poleca się jego picie po przejedzeniu);
    – łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem żołądka, wrzodami żołądka oraz hemoroidami
    – zwalcza zgagę i zaparcia;
    – zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę;
    – łagodzi dolegliwości związane z menopauzą;
    – relaksuje (dzięki zawartości tryptofanu);
    – poprawia nastrój, przeciwdziałając nawet bezsenności i depresji (dzięki zawartości betainy i kwasu foliowego);
    – jest afrodyzjakiem;
    – poprawia kondycję włosów i paznokci.
    z: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sok-z-burak%C3%B3w-%C5%9Bwietny-spos%C3%B3b-na-odchudzanie
    Więc chyba warto po niego sięgnąć ;)

    Odpowiedz
  4. yogastro.Com
    3 października 2017 at 10:41 (1 rok ago)

    Zagadnienie ciekawe, artykuł doskonałe przedstawia wszelkie kwestie związane z tematem.
    Jedynie brak mi opinii autora.

    Odpowiedz

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <b> <blackquota cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



twenty − thirteen =