Burak czerwony.
Dostarczanie wybranych składników w pożywieniu zawsze pociąga za sobą pewne konsekwencje.
Efekty wpływu diety na skórę widoczne są już po trzech miesiącach. Wydaje się długo, co?
Szybciej jest wstrzyknąć syntetyk w skórę i na moment zadowolić pragnienie. Jednak co szybko przychodzi, szybko też odchodzi…no chyba, że podany materiał nie ulegnie wchłonięciu i zostanie w nas na zawsze, ale to już inna kwestia. Dzisiaj pokażę Wam niesamowite działanie buraka na skórę.
Obecnie trochę zapomniane warzywo o bardzo wielu cennych składnikach odżywczych.
Jak zawsze dla mnie – najważniejsze dla skóry będą minerały i witaminy.
Korzeń buraka czerwonego zawiera ich całe mnóstwo.
– witaminy: ok 9 mg wit. C na 100g buraka, wit. A, wit. z gr. B, niacyny
– pierwiastki: wapń, kobalt, magnez, żelazo, potas, sód, rubid, cez, krzem, fosfor
Buraki są najbogatszym źródłem glutaminy – regenerującego aminokwasu ułatwiającego twórczą pracę mózgu.
Z kolei liście buraka są źródłem przede wszystkim witamin A i K oraz minerałów: wapnia, żelaza, krzemu, miedzi, siarki, chloru.
Burak a skóra
Regularne spożywanie buraków chroni naszą skórę przed nadmiernym starzeniem i zmarszczkami. Dodatkowo likopen – naturalny przeciwutleniacz obecny w buraku poprawia elastyczność skóry oraz chroni ją przed poparzeniem słonecznym.
Sok z buraków pomaga wyeliminować swędzenie głowy, jej suchość i łupież. Bardzo dobrze sprawdza się w leczeniu łuszczycy. Dodatkowo karotenoidy – naturalne barwniki, którym burak zawdzięcza czerwoną barwę, poprawiają jakość włosów, zwiększają ich grubość oraz nadają im połysku.
Sok z buraków jest pomocny także w leczeniu trądziku oraz czyraków.
Zasadowy korzeń
Odkwaszające działanie buraka ma niezwykły zasięg zdrowotny całego organizmu:
- burak regeneruje układ odpornościowy
- dzięki zawartości antocyjanów buraki są pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych oraz innych chorób cywilizacyjnych. Są też skuteczne przy leczeniu białaczki.
- buraki pomagają przy złej przemianie materii.
- buraki łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.
- wzmacniają serce, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą uderzenia gorąca oraz powracające migreny.
- warzywo to zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Niemieccy naukowcy stwierdzili, że spożywanie buraków może być alternatywnym leczeniem raka. Udokumentowano poprawę zdrowia u ludzi cierpiących na raka skóry, sutka, płuc, gruczołu krokowego czy jądra.
- barwnik nadający kolor czerwony burakom sprawia, że posiada on właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze.
- zawarte w soku z buraków związki fenolowe zapobiegają uszkodzeniom komórek oraz struktury DNA, a także powstawaniu wolnych rodników w organizmie.
- buraki powinny być spożywane przede wszystkim przez kobiety w ciąży, ponieważ dostarczają porcję dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. Jest to związek niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.
PRZEPISY MŁODOŚCI – buraczane inspiracje
NAPÓJ Z BURAKA
0,5 kg buraków przepuszczamy przez sokowirówkę, mieszamy z łyżką miodu i dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Napój taki wskazany jest dla osób osłabionych, cierpiących na anemię, po antybiotykoterapii, dla pracoholików. Pomaga także przy nadciśnieniu.
SAŁATKA Z PIECZONEGO BURAKA, JABŁKA I JAGLANA Z PESTO, KIEŁKI RZODKIEWKI
Składniki na 4 osoby
kasza jaglana (pół szklanki)
pesto z pietruszki
4 średnie buraki
4 średnie jabłka
1 duża cebula czerwona (opcjonalnie)
1 łyżeczka chrzanu
olej z ostropestu lub oliwa z oliwek
syrop z agawy
pestki dyni (opcjonalnie)
świeża kolendra
ocet jabłkowy lub balsamiczny
syrop z agawy, miód płynny lub syrop klonowy
oliwa z oliwek
sól morska
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie
Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie i gotujemy. Odstawiamy. Po ostygnięciu mieszamy dłońmi lub drewnianą łyżką z dowolnym pesto.
Jak zrobić pesto z pietruszki?
Do podłużnego naczynia lub słoika dodaj natkę pietruszki, orzech włoski lub uprażony słonecznik, sól, sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, oliwę i zmiksuj blenderem. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy. Posmakuj i dopraw według uznania.
Każdego buraka zawijamy w folię aluminiową. Umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy ok. 1 godzinę w temp. 220 stopni. Po upieczeniu, kiedy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko wraz ze skórką kroimy w tej samej wielkości kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy do buraczków. Cebulkę bardzo drobno siekamy i łączymy z burakami i jabłkami. Dodajemy kaszę jaglaną wymieszaną z pesto, pestki dyni i słonecznika (można je uprzednio delikatnie uprażyć) oraz dressing z chrzanu, oleju z ostropestu, octu balsamicznego i odrobiny syropy z agawy.
Serwujemy z kiełkami rzodkiewki. Do zobaczenia!
p.s. wiecie, że tradycyjna ćwikła podawana z tartym chrzanem i zakwaszona octem lub cytryną, jedzona do mięs pomaga w ich trawieniu oraz zapobiega procesom gnilnym w jelitach.
Piotrek
16 marca 2015 at 03:37 (6 lat ago)Bardzo ciekawy artykuł , dowiedziałem się ostatnio , że buraki pomagają walczyć z łuszczycą . Przeczytałam również w artykule że trzeba odkwasić organism.
Z innych źródeł wiem że trzeba zakwasić żołądek pH ok 2 . Wnioskuję że można buraki w różnej formie spożywać. Jeżeli nie mam racji proszę mnie poprawić .
Pozdrawiam
Bożena Społowicz
16 marca 2015 at 09:14 (6 lat ago)Piotrek w łagodzeniu objawów łuszczycy bardzo pomaga dieta warzywno-owocowa. Łuszczyca to obszerny temat, napiszę wkrótce o tej chorobie skóry. A buraki będą bardziej wartościowe, jeśli upieczemy je w skórce i obierzemy dopiero przed jedzeniem. Jeśli chcesz skorzystać z ich bogactwa pij surowy sok z buraków. Dla mnie istotny jest wybór samego buraka, ważne, aby w przekroju miał jednolitą barwę i błyszczący miąższ. Im ciemniejszy, tym bardziej odkwaszający i prozdrowotny. Polecam go szczególnie na wiosnę, kiedy wątroba najsilniej reaguje na oczyszczenie organizmu z toksyn. Powodzenia!
barabara
15 stycznia 2018 at 14:45 (3 lata ago)czy ten artykuł o łuszczycy już powstał?
Gab
29 marca 2016 at 22:37 (5 lat ago)Mam pytanie czy kiszony sok z burakow rowniez zatrzymuje wszystkie swoje wlasciwosci? I czy w takiej postaci nadal ma wlasciwosci odkwaszajace? Bo na logike to nie bardzo a ja wlasnie nauczylam sie taki sok robic i go uwielbiam, pije co rano. Dziekuje,.
Maria
5 września 2016 at 08:41 (4 lata ago)Ponadto sok z buraków:
– wzmacnia układ krwionośny;
– normuje poziom cholesterolu we krwi;
– reguluje ciśnienie krwi;
– wzmacnia odporność na choroby wirusowe;
– posiada działanie wykrztuśne, zatem polecane jest jego picie, gdy mamy kaszel;
– pomaga wrócić do formy po zatruciu alkoholowym;
– działa zasadotwórczo na układ trawienny (poleca się jego picie po przejedzeniu);
– łagodzi dolegliwości związane z zapaleniem żołądka, wrzodami żołądka oraz hemoroidami
– zwalcza zgagę i zaparcia;
– zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę;
– łagodzi dolegliwości związane z menopauzą;
– relaksuje (dzięki zawartości tryptofanu);
– poprawia nastrój, przeciwdziałając nawet bezsenności i depresji (dzięki zawartości betainy i kwasu foliowego);
– jest afrodyzjakiem;
– poprawia kondycję włosów i paznokci.
z: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sok-z-burak%C3%B3w-%C5%9Bwietny-spos%C3%B3b-na-odchudzanie
Więc chyba warto po niego sięgnąć ;)
yogastro.Com
3 października 2017 at 10:41 (3 lata ago)Zagadnienie ciekawe, artykuł doskonałe przedstawia wszelkie kwestie związane z tematem.
Jedynie brak mi opinii autora.