Sodium Laureth Sulfate (SLES) jest składnikiem większości kosmetyków przeznaczonych do mycia twarzy, ciała i włosów. Co kryje się pod tą nazwą i czy jest się czego obawiać?

Sodium Laureth Sulfate (SLES) to tzw. środek powierzchniowy czynny o właściwościach myjących i pianotwórczych, który bez trudu miesza się z tłuszczami i brudem. Dzięki niemu ze skóry i włosów łatwo usunąć zanieczyszczenia, dlatego znajduje się w tak wielu kosmetykach. Oprócz SLES środkami powierzchniowymi czynnymi o podobnych właściwościach są również:

  • Disodium Laureth Sulfosuccinate
  • Laureth-7
  • Lauryl Glucoside
  • Cocamidopropylo Betaine

Poza tym, że wszystkie powyższe składniki dobrze radzą sobie z usuwaniem brudu z naskórka, usuwają z niego także lipidy, czyli tłuszcze, które sprawiają, że nasza skóra funkcjonuje prawidłowo. W efekcie usunięcia z powierzchni skóry warstwy lipidów zmienia się jej pH z kwaśnego na zasadowe. Skóra staje się wtedy sucha, szorstka i podatna na podrażnienia. Aby uzupełnić niedobory lipidów, sięgnijcie po kosmetyk pielęgnacyjny po każdej kąpieli.

TYPY SKÓRY A STOSOWANIE KOSMETYKÓW Z SLES

Mimo że Sodium Laureth Sulfate dobrze się pieni i zmywa ze skóry zanieczyszczenia, ma dwie zasadnicze wady: podrażnia skórę i silnie ją wysusza. Z tego powodu osoby, które mają skórę wrażliwą lub skłonną do alergii, powinny unikać kosmetyków z SLES lub używać takich, w których ilość SLES jest niewielka. Aby sprawdzić stężenie składników w kosmetyku, zwróćcie uwagę na ich kolejność. Jeśli SLES znajduje się na początku składu kosmetyku, oznacza to, że kosmetyk zawiera duże stężenie tego składnika.

Skóra normalna, której naturalna bariera ochronna jest dobrze wykształcona, nie reaguje negatywnie na kosmetyki zawierające środki powierzchniowe czynne. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczkami skóry normalnej, możecie stosować kosmetyki z SLES. Pamiętajcie jednak, że mogą one spowodować przesuszenie skóry, dlatego nie zapominajcie o używaniu kosmetyków nawilżających.

SUBSTANCJE ŁAGODZĄCE DZIAŁANIE SLES

W składzie kosmetyku myjącego mogą znajdować się substancje ograniczające wysuszające działanie Sodium Laureth Sulfate. Należą do nich:

  • PEG-7 Gliceryl Cocoate
  • Cocamide DEA
  • Cocamide MEA
  • Laureth-6

Wszystkie mają właściwości renatłuszczające, czyli uzupełniają niedobór lipidów usuniętych ze skóry w trakcie mycia.

Drażniące działanie SLES również łagodzą substancje dodawane do kosmetyków. Jeśli w składzie znajdują się hydrolizaty protein mleka lub pszenicy (Hydrolized Milk protein lub Hydrolized Wheat protein), kosmetyk będzie łagodniejszy dla skóry.

Minimalizowanie niepożądanych działań SLES łagodzą także inne środki powierzchniowo czynne, np. Cocamidopropyl Betaine i Palmitamidopropyl Betaine.

Innym sposobem łagodzącym drażniące właściwości SLES jest dodanie do kosmetyku substancji, które obniżają pH skóry. Dlaczego? Prawidłowe pH skóry powinno wynosić ok. 5-5,5. Kiedy się myjemy, wartość pH może wzrosnąć. Wyższe pH sprawia, że na powierzchni skóry tworzy się środowisko sprzyjające namnażaniu drobnoustrojów , które prowadzą do podrażnień. Zwiększone pH skóry w wyniku mycia obniżają składniki takie jak Lactic Acid, Lauryl Lactate czy Citric Acid.

Wokół Sodium Laureth Sulfate pojawiło się do tej pory mnóstwo niepokojących informacji. Mam nadzieję, że tym wpisem rozwiałam Wasze wątpliwości dotyczące używania kosmetyków zawierających ten składnik, a informacje, które w nim zawarłam, będą dla Was pomocne podczas kolejnych zakupów w drogerii.

Czy sprawdzacie skład kosmetyków, których używacie?

//

1 Komentarz on Sodium Laureth Sulfate – czy kosmetyki, które go zawierają, szkodzą naszej skórze?

  1. Anna
    14 marca 2017 at 16:18 (8 miesięcy ago)

    Dziekuje za wpis, bardzo pouczajacy.
    Chcialabym spytac, w takim razie, co powinno znajdowac sie w kosmetyku myjacym dla cienkiej, delikatnej, alergicznej skory, aby nie podraznilo, ale jednoczesnie dobrze oczyscilo pory?
    Pozdrawiam i z gory dziekuje,
    Anna

    Odpowiedz

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <b> <blackquota cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



14 − 11 =