Nasze ciało codziennie traci od dwóch do trzech litrów wody. Nie musisz się specjalnie wysilać – utrata wody na tym poziomie to normalna rzecz podczas codziennego funkcjonowania – oddychania, chodzenia i spania. Aby nasz organizm działał jak najlepiej, powinniśmy pamiętać o nawadnianiu. Jaką wodę pić, by czuć się dobrze i zdrowo?

DLACZEGO WODA JEST TAKA WAŻNA?

Woda stanowi 70% ludzkiego ciała i odgrywa ważną rolę w każdej funkcji organizmu. To woda jest najważniejszym nośnikiem odżywiania komórek i oczyszczania organizmu z toksyn – szczególnie ważne przy stanach zapalnych skóry. Kiedy nie pijemy wody, nasze narządy wewnętrzne usychają tak samo jak rośliny, które zapominamy regularnie podlewać. Na skórze pojawiają się drobne linie, a w konsekwencji widoczne zmarszczki. Jeśli jak wodę traktujecie kawę, herbatę lub inne napoje zawierające kofeinę, która działa moczopędnie, mam dla Was złą wiadomość: pijąc tylko te napoje, a nie wodę, narażacie się na jeszcze większą utratę wody z organizmu.

KIEDY PIĆ WODĘ?

Najprostsza odpowiedź brzmi: często (ale nie non stop, modne chodzenie z butelką lub popijanie co 5 minut może obciążyć nasze nerki, które zwyczajnie muszą odpocząć. Optymalnie jest pić szklankę wody co 2 godziny). Nie czekajmy, aż zachce nam się pić. Pragnienie nie może być wyznacznikiem naszego zapotrzebowania na wodę. Skoro w czasie codziennego funkcjonowania, nie uwzględniając żadnej aktywności fizycznej, nasze ciało traci od 2 do 3 litrów wody, musimy mu dostarczyć jej więcej, by się nawodnić, uzupełniając w organizmie poziom wody oraz wypłukać i usunąć z niego nagromadzone kwasy i toksyny.

ILE WODY PIĆ?

W różnych publikacjach eksperci i lekarze twierdzą, że najlepiej pić od 2 do 3 litrów wody. Takie wytyczne nie są jednak wystarczające, bo odpowiednia ilość wody jest inna dla każdego człowieka i zależy od płci, wieku, aktywności fizycznej, okresu ciąży i laktacji, a nawet od temperatury otoczenia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dzienne spożycie wody kształtowało się na poziomie 30 ml na każdy kilogram masy ciała.

JAKĄ WODĘ PIĆ?

Jednym z najważniejszych parametrów wody jest jej pH. Na etykietach wody w Polsce poziom pH właściwie nie jest uwzględniany, a szkoda, bo jego wysokość ma fundamentalne znaczenie dla organizmu. Dlaczego? Odczyn wody ma wpływ na to, czy woda, którą wypiliśmy, zneutralizuje kwasy i pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową, czy raczej jeszcze bardziej zakwasi organizm. Wprawdzie odczyn narządów wewnętrznych w naszym ciele jest bardzo różny, ale w określeniu odpowiedniego pH wody, którą powinniśmy pić, pomaga krew, której najzdrowsze pH wynosi 7,36. Woda do picia powinna mieć wyższy poziom pH niż krew, czyli przynajmniej 7,4. Niestety, na polskim rynku są wody, których pH jest za niskie (poniżej 7 pH), co sprawia, że pijąc taką wodę, zakwaszamy organizm.

Zobaczcie, jak kształtuje się poziom pH w poszczególnych wodach dostępnych w sklepach w Polsce:

Mama i ja – 7,7
Kropla Beskidu – 7,6
Żywiec – 7,5
Gerber – 7,5
Arctic – 7,5
Nałęczowianka – 7,4
Primavera – 7,4
Cisowianka – 7,1
Dobrawa – 6,3
Muszynianka – 6,0
Staropolanka – 5,5
Kinga Pienińska – 5,
Evita gazowana – 5,4
Java woda zasadowa – 9,2 (lecznicza woda, jodowana, alkalizująca, bardzo silnie odkwaszająca organizm)

Wody gazowane, mineralizowane oraz smakowe mają niższe pH. Dla przykładu Tymbark z sokiem jabłkowym ma pH 3,58.

Woda kranowa (oczywiście w zależności od miasta) ma zwykle pH powyżej 7,0, a woda uzdatniona (w procesie destylacji lub osmozy odwróconej) ma najczęściej pH obojętne na poziomie 7,0, choć zdarza się również niższe.

Którą z wód wymienionych we wpisie najczęściej pijecie? A może pijecie zupełnie inne?

//

17 komentarzy on pH wody, czyli czy wiesz, co pijesz?

  1. Magda
    20 lipca 2016 at 09:10 (1 rok ago)

    Świetny artykuł! Jako mama karmiąca staram się wypijać dużo wody każdego dnia. Dostarczam ją też wraz z owocami w koktajlu na śniadanie, przemycam w wieczornej zupie, czasem dodatkowo wyciskam soki… ale ciągle wydaje mi się, że piję jej za mało… Karmienie piersią mocno zwiększa zapotrzebowanie na wodę. Dzięki temu artykułowi wiem już jaką wodę wybierać ze względu na jej PH. Wątpliwości mam tylko co do częstotliwości picia wody. Jeśli będę piła co 2h to wypiję w ciągu dnia maksymalnie 2 litry, a to stanowczo za mało. A pijąc częściej obciążam nerki… Jak tu znaleźć złoty środek?

    Odpowiedz
  2. Agniola
    20 lipca 2016 at 11:10 (1 rok ago)

    Bożenko ktokolwiek dotrze do Twojej informacji powinien być Ci wdzięczny.
    W 70% składamy się z wody, a dzieci w jeszcze większym. Mamy swoje środowisko kwasowości i zasady od niego zależy cały metabolizm (obumieranie, oczyszczanie i odradzanie się komórek). Picie dobrej wody o odpowiednim pH i jeszcze bardzo ważnym parametrze jakim jest Redox (warto wygoogolać żeby zrozumieć co to jest).
    Tego ostatniego i wielu innych paramertów czystej wody źrodlanej – producenci wód w butelkach PET z wielu względów nie są w stanie ani podać, ani dla nas zachować.
    Dlatego sama piję i gotuję na wodzie ze sprawdzonego przez 3 minione lata urządzenia, które powstało w Polsce, i ma bardzo dobry serwis: Cristal Avatari (chcę go reklamować to urządzenie powinna mieć każda rodzina z dziećmi i osobami starszymi, a szególnie często chorującymi).

    Odpowiedz
  3. Teresa
    19 sierpnia 2016 at 13:23 (11 miesięcy ago)

    Polecam wode Id’eau .ph tej wody to 8. Do kupienia tylko przez internet.super woda. Dostarcza tyle energii ze mozna funkcjonowac bez kawy.

    Odpowiedz
  4. Beata
    23 sierpnia 2016 at 00:06 (11 miesięcy ago)

    Ok, ale woda oprócz tego, że ma działanie odkwaszające dostarcza nam też minerałów. Co w przypadku Staropolanki, która jest wodą wysoko zmineralizowaną w dosyć przystępnej cenie? Lepiej ją wykluczyć tylko ze względu na kwaśne pH? tak mocno szkodzi? jak to wygląda w ogólnym rozrachunku? :)

    Odpowiedz
    • Bożena Społowicz
      Bożena Społowicz
      27 listopada 2016 at 13:04 (8 miesięcy ago)

      Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Ogólny rozrachunek dobrej wody powinien mieć w sumie więcej niż 1000 mg składników mineralnych w każdym litrze. Jeszcze lepiej, gdyby występowała w nich szczególna proporcja jonów magnezu i wapnia (1:2), a zawartość tego pierwszego nie byłaby niższa niż 50 mg/l. Myślę jednak, że jeśli w naszej diecie znajdą się produkty typu naturalne kiszonki niwelujące kwasowość, to wody wysoko-mineralizowane nam nie zaszkodzą :). Jakiś czas temu Urząd Ochrony Konsumentów przeprowadził test na kilkunastu wodach, między innymi Staropolance. Link: http://www.pro-test.pl/tests_article/167328,0/Wybór+wody.html

      Odpowiedz
  5. Łucja
    23 sierpnia 2016 at 09:02 (11 miesięcy ago)

    Dzień dobry :) A ja mam pytanie – jak mogę sprawdzić ph wody? Pijemy wodę, której nie ma w zestawieniu. Czy wystarczy wetknąć do niej papierek lakmusowy?

    Odpowiedz
    • Bożena Społowicz
      Bożena Społowicz
      27 listopada 2016 at 12:21 (8 miesięcy ago)

      Papierek lakmusowy nie jest dokładnym pomiarem, w przypadku wody są to zbyt małe różnice, by papierek wykrył różnice. Do tego potrzebny jest pH-metr. Pozdrawiam :)

      Odpowiedz
  6. Mada
    15 września 2016 at 10:21 (10 miesięcy ago)

    Bardzo fajny artykuł! Ja dodałabym do tej listy Veroni Hydration, która ma pH 7,4! Dzięki za to, że rozpisałaś jakie wody powinniśmy pić, to niesamowite, że każda woda ma inne właściwości!

    Odpowiedz
  7. musztardka
    17 września 2016 at 14:03 (10 miesięcy ago)

    Świetny artykuł ! Bardzo mi się podoba. W końcu ktoś zajął się tematyką pH. Super, że macie opisane pH większosci wód. Mało producnetów podaje te informację. Ostatnio na rynku pojawiła się woda głównie nastawiona na nawadnianie, własnie o pH zblizonym do pH krwi – veroni hydration. Smak mi odpowiada. Cena też. Mogę polecić.

    Odpowiedz
  8. winka
    3 grudnia 2016 at 18:00 (8 miesięcy ago)

    Bradzo wazne jest również pH wody, którą się spożywa. Tak jak piszesz Musztardka :)
    Próbowałam veroni hydartion – jest niezła.

    Odpowiedz
  9. Marianna
    4 grudnia 2016 at 20:52 (8 miesięcy ago)

    Krew ma 7,35-7,45, więc idealnie by było gdyby ph wody mieściło się w tych widełkach :)

    Odpowiedz
  10. Marzena
    25 lutego 2017 at 19:13 (5 miesięcy ago)

    Witam. Zastanawiam się nad znaczeniem wód butelkowanych w szklanych butelkach. Czy to ma znaczenie?

    Odpowiedz
    • Bożena Społowicz
      Bożena Społowicz
      4 marca 2017 at 13:32 (5 miesięcy ago)

      Marzena, zdania są podzielone. Badania mówią, że już przy 10-15 stopniach Celcjusza z plastiku do wody przenikają substancje hormonozależne. Z punktu widzenie ekologii, to wiadomo, że szkło jest lepsze.

      Odpowiedz
  11. maria
    17 marca 2017 at 06:34 (4 miesiące ago)

    Mam pytanie – czy przegotowanie zwykłej kranówki lub wody z tzw. źródełka podwyższa jej ph

    Odpowiedz
  12. Karolina
    17 marca 2017 at 10:48 (4 miesiące ago)

    Witam,

    Chciałabym zapytać o źródło danych wyników dla odczynów pH dla wód które Pani wymienia?
    Pozdrawiam,

    Odpowiedz
  13. Ola
    4 czerwca 2017 at 22:05 (2 miesiące ago)

    A jaką wodę Pani pije?

    Odpowiedz

1Pingbacks & Trackbacks on pH wody, czyli czy wiesz, co pijesz?

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <b> <blackquota cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>