Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie życia bez chleba. Uwielbiam kanapki, ozdabiam je darami natury, namaszczam je pastami, to ważny składnik mojej diety.
Chciałabym Was przekonać do ziarnistej kromki chleba zrobionego samodzielnie. Od razu mówię, że przepis jest banalnie prosty a składniki można łatwo kupić.

Podstawą zdrowej diety jest wiedza o jej składnikach. To dzięki nim Wasz organizm staje się silny i zdrowy. To one sprawiają, że Wasza skóra nie starzeje się, nie łuszczy, nie piecze. To co jecie ma podstawowe znaczenie dla wyglądu skóry.
Chleb, który dzisiaj poznacie jest nie do przecenienia. To jedna wielka bomba witaminowa. Istny eliksir młodości.

 

POZNAJCIE CHLEB ŻYCIA

Jak już wiecie wygląd skóry odzwierciedla nasz aktualny stan zdrowia oraz prawidłowość diety. Odpowiednią dietą możecie redukować przebarwienia, niwelować wypryski i trądzik, przeciwdziałać powstawaniu zmarszczek, nawilżać suchą skórę, regulować pocenie się. Dietą możecie wpływać na stan swojej skóry.

W chlebie życia dobór składników jest odpowiednio tak zestawiony, aby przede wszystkim nawilżać skórę od wewnątrz.

LEN

Len wpływa kojąco na skórę, ogranicza jej nadwrażliwość. Ponadto pomaga ją nawilżyć i sprawia, że jest gładsza. Nasiona lnu działają tak, że skóra nie łuszczy się i nie rogowacieje.

SKÓRA SUCHA

Nienasycone kwasy tłuszczowe, w które obfituje len, wpływają na funkcjonowanie membran i przestrzeni międzykomórkowych, zapobiegając utracie wody przez zewnętrzne warstwy skóry i utrzymując optymalny poziom jej nawilżenia. Dodatkowo witamina E wpływa na poprawę bariery lipidowej naskórka, przez co skóra jest bardziej odporna na utratę wilgoci i dłużej zachowuje elastyczność.

WŁOSY

Dzięki witaminom i minerałom zawartym w nasionach lnu i oleju lnianym skóra głowy jest dobrze odżywiona, a kwasy tłuszczowe zapewniają jej optymalny poziom nawilżenia. Włosy suche i zniszczone stają się miękkie i sprężyste, doskonale nawilżone.

SKÓRA TŁUSTA

Len wspaniale pielęgnują nie tylko skórę suchą, ale i tłustą – pomaga uregulować poziom wydzielanego sebum, zapobiega zatykaniu się porów i powstawaniu zaskórników. Dodatkowo zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe w pewnym stopniu aktywują naturalną ochronę skóry przed promieniowaniem UV i zapobiegają oparzeniom słonecznym, a witamina E zabezpiecza przed powstaniem stresu oksydacyjnego i przedwczesnym starzeniem się naskórka.

SŁONECZNIK

SERCE

Nasiona słonecznika dostarczają witamin: A, E, D, cały szereg witamin z grupy B oraz składników mineralnych (cynku, potasu, wapnia).
Są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza.
Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (kwasu linolowego i oleinowego) oraz fitosteroli, czyli roślinnych sterydów obniżają poziom cholesterolu. Spożywanie nasion słonecznika szczególnie korzystnie wpływa na kondycję serca i chroni przed chorobami układu krążenia.

SKÓRA

Ziarna słonecznika budują dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawarta w ziarnach witamina B6 i cynk zbawiennie wpływają na cerę trądzikową. Podjadanie nasion słonecznika jest także wskazane kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, który reguluje wzrost i rozwój komórek, zapobiega także wadom rozwojowym płodu.

OWIES

OCZYSZCZANIE ORGANIZMU

Owies zawiera witaminy z grupy B, skrobię, minerały, krzemionkę rozpuszczalną w wodzie.  Właśnie krzemionka ma ogromne właściwości „czyszczenia” organizmu. Płucze złogi kwasu moczowego w stawach, stąd zalecana jest w chorobach reumatycznych i artretyzmie. Leczy nerki przy kamicy nerkowej i piasku, ułatwia oddawanie moczu i stanowi osłonę dla moczowodów. Krzemionka rozpuszcza złogi cholesterolowe w drobnych tętniczkach, uelastycznia je. Niszczy również złogi w tętnicach głównych, co jest podstawą leczenia choroby wieńcowej.

SKÓRA

W owsie obecne są duże ilości antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu i niszczeniu organizmu przez wolne rodniki.

Na szczególną uwagę zasługuje obecność w ziarnie owsa tokoferoli czyli witaminy E. Ten niezwykle silny antyoksydant występuje tutaj przede wszystkim w postaci α-tokotrienolu.
Do antyoksydantów obecnych w owsie należą również kwasy fenolowe: kwas ferulowy oraz kawowy.
Innym, istotnym z punktu widzenia starzenia skóry antyoksydantem, jest kwas fitynowy.
Prozdrowotne właściwości owsa są niezaprzeczalne. Dlatego też zanim obojętnie miniemy półkę sklepową, na której znajdują się płatki owsiane, zastanówmy się i włóżmy je do koszyka.

MIGDAŁY

SKÓRA

Migdały są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia.
Kolejny składnik, który znowu zawierają witaminę E, zwaną witaminą młodości, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, uelastyczniając tym samym skórę. Chroni przed chorobami układu krwionośnego oraz przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

SERCE

Migdały są też bogate w witaminy z grupy B: B2, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu nerwowego i B3 – bierze udział w rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, reguluje poziom cholesterolu we krwi. Szczególną uwagę powinny im poświęcić osoby, mające problemy z przemianą materii. Witamina B3 wspomaga również pracę układu nerwowego i pracę serca. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, a także kondycję włosów.

ŻYCIE

Owoce migdałowca zawierają bardzo cenny dla kobiet kwas foliowy, który reguluje wzrost tkanek i korzystnie wpływa na ich prawidłowe funkcjonowanie. Pozytywnie wpływa na wagę i rozwój noworodków oraz na zachowanie materiału genetycznego i przekazywanie cech dziedzicznych komórek, dlatego zaleca się jego spożywanie w okresie ciąży i karmienia. Ponadto usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit, pobudza procesy krwiotwórcze, stąd wraz z żelazem jest doskonałym lekarstwem na anemię.
Amerykańska organizacja Food and Drug Administration (FDA) oficjalnie zatwierdziła fakt, że spożywanie ok. 40 gramów migdałów każdego dnia może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL oraz pomoże zminimalizować ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Tym sposobem migdały zostały oficjalnie uznane za bardzo cenne składniki pokarmowe.

PODSUMOWUJĄC

Podstawowe znaczenie w odżywieniu skóry mają witaminy z grupy B oraz witaminy A, C, E , a także kwasy tłuszczowe m.in. kwasy omega-3. Dodatkowo wpływ na wygląd skóry mają składniki mineralne takie jak selen, żelazo, jod, kwas foliowy i kobalt.

Dzięki diecie bogatej w witaminę E zmarszczki na twarzy pojawiają się znacznie później, ponieważ witamina E odpowiada za działania antyoksydacyjne. Witamina E zawarta w słoneczniku, lnie, owsie, migdałach, oleju kokosowym to podstawowy składnik młodości mojego chleba.

Wśród witamin z grupy B, niedobór jest przyczyną zmian skórnych oraz utraty włosów, wiąże się to z zaburzeniami w metabolizmie kwasów tłuszczowych. Produkty zbożowe: otręby, płatki owsiane doskonale wpływają na wygląd skóry. Orzechy włoskie, soja, kalafior, soczewica, drożdże i melasa sprawiają, że włosy przestają być matowe. Produkty zawierające witaminę B5 (fasola, szpinak, wątróbka, jajka) łagodzą podrażnienia i sprawiają, że napięcie skóry wzrasta. Dodatkowo przyspieszają gojenie się popękanego naskórka i pobudzają regenerację komórek skóry. W moim chlebie witamin z grupy B jest na bogato :)

Zmiany skórne często powodowane są przez niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zmiany te mogą objawiać się poprzez przesuszoną skórę – efekt ten wynika ze zwiększonej utraty wody. A utrata wody, to pierwszy krok do pojawienia się zmarszczek. Kwas gamma-linolenowy z oleju kokosowego ochrania naturalne substancje tłuszczowe w skórze, przez co doskonale pielęgnuje ją i zapobiega wysuszeniu naskórka. Tego kwasu jest również bardzo dużo w moim chlebie.

Komponując składniki do chleba życia inspirowałam się przepisem Marty Dymek.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki migdałów
1  szklanka płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1 3/4 szklanki letniej wody

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów.
Keksówkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

SMACZNEGO!

FullSizeRender 4 FullSizeRender 3 FullSizeRender FullSizeRender 2

//

2 komentarze on Chleb życia.

  1. Krzysztof Piekarz
    13 grudnia 2015 at 22:56 (3 lata ago)

    Duża część z tego co tu napisane jest dla mnie nowością, ale staram się przeglądać takie teksty, by wiedzieć więcej.

    Odpowiedz

Dodaj Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <b> <blackquota cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



2 × 5 =